Κυδώνια

Ίσως  το πιο αρχαίο φρούτο με καταγωγή από την περιοχή του Καυκάσου. Καλλιεργείται στις μεσογειακές χώρες και δίνει τους πολύτιμους καρπούς του στα τέλη του φθινοπώρου. Αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της υγείας από την οικογένεια των φρούτων.
 
Θεωρούνταν  ο καρπός της γονιμότητας. Στους «Βίους Παράλληλους» του Πλούταρχου, αναφέρεται ότι ο Σόλων θέσπισε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η νύφη και ο γαμπρός θα έπρεπε να  κλείνονταν σε ένα δωμάτιο και να φάνε ένα κυδώνι μαζί.
 
Είναι υψηλό σε βιταμίνη C, κάλιο, χαλκό και περιέχει βιταμίνη Α. Είναι ιδανικό για τη μείωση χοληστερόλης και για τους διαβητικούς, αφού ένα από τα κύρια συστατικά του είναι η πηκτίνη. Επίσης  έχουν αντιγηραντική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών τους. 
 
Το κρασί που παράγεται από κυδώνι θεωρείται πολύ ωφέλιμο για όσους πάσχουν από άσθμα
 
Η συχνή κατανάλωσή τους διευκολύνει τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.
 
Άλλες σημαντικές ιδιότητές τους είναι ότι καταπραΰνουν το ερεθισμένο στομάχι, βελτιώνουν την πεπτική λειτουργία και ο χυμός μαζί με την πούλπα ενός ψητού ή βραστού κυδωνιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντιεμετική θεραπεία.
 
Φτιάχνουμε μαρμελάδες, κυδωνόπαστο, που αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά γλυκίσματα της Κεφαλονιάς, κομπόστες. Είναι υπέροχα με ζάχαρη και κόκκινο κρασί στο φούρνο.